Foto’s en herinneringen Bijsterveld

Herinneringen van Pater Thei Hustin

  • [1] Het eerste deel over de Schimmertse jaren klik hier vormt een mooie aanvulling op het boek “De Jongens van Ste Marie”geschreven door Nico van Deelen.
  • [2] De noviciaat-tijd klik hier. Dat stuk is ook geplaatst bij de pagina over Meerssen.
  • [3] De scholasticaat-tijd klik hier. Het is ook bij Oirschot te vinden.

Een paar foto’s uit 1964 uit ‘t fotoalbum van Stan Verdult

image001Eieren bakken, terug van een wandeling naar De Campina in de zomer van 1964
Wij van jaargang 1963-1964 (1e filosofie) behoorden tot de eerste lichting die in gewone burgerkleding (dus niet in toga) op wandeling mochten. Opm [S1].

image002

Ben Faas, zomer 1964, bezig met bloemschikken voor de kapel.

image003

Brevieren in het park achter het hoofdgebouw .

Fraai zitplekje bij de vijver met de hond van Bijsterveld

Fraai zitplekje bij de vijver met de hond van Bijsterveld.

Zomer 1964 – af en toe kwamen fotografen voor een bruidsreportage tussen de majestueuze beuk en even grandioze moerascipres ons eraan herinneren dat ook een andere levensvorm tot de mogelijkheden behoorde…

Zomer 1964 – af en toe kwamen fotografen voor een bruidsreportage tussen de majestueuze beuk en even grandioze moerascipres ons eraan herinneren dat ook een andere levensvorm tot de mogelijkheden behoorde…


Bomen van Bijsterveld te Oirschot zie deze pagina >

[S1]Wat we hier deden was misschien wel illegaal, een protest wellicht. Gijs van den Berg schreef in een e-mail van 28 juni 2010:
“Je vermeldt erbij dat jullie lichting de eersten waren die in burgerkleding “naar buiten” mochten. Maar ik herinner me de discussies toen ik net in september 1964 in Oirschot kwam. Toen werd gesanctioneerd wat waarschijnlijk al gebruik was, maar officieel mocht het toen nog niet en ik zie ook geen boordjes op de foto. Zie kronieken bovenaan pagina 364.
In een later jaar mocht het boordje ook af en gingen we een stropdas dragen. Ik kan me nog herinneren dat ik er toen een had waarop drie knoopjes zaten. Als er iemand vroeg waartoe die knoopjes dienden zei ik steeds dat het de drie geloften waren!”


Uitstapje 11 juni 1964 met pater Kiewe naar Sluiswerken in ‘t Haringvliet

image006-1 image008


Foto’s 1964 – 1966 uit ‘t fotoalbum van Kees van den Berg

Kees v.d. Berg

Kees v.d. Berg

V.l.n.r. Kees v.d. Berg, Frans Luiten, Jos Huver.

V.l.n.r. Kees v.d. Berg, Frans Luiten, Jos Huver.

De buutredenaars van Carnaval - maart 1965

De buutredenaars van Carnaval – maart 1965 V.l.n.r. Peter Hoogland, Frits Janssen, Henk Stoop, Pierre Muytjens, Kees v.d. Berg (als Sjeng Houben uit Grijzegrubben)

April 1965 Tuinwerkers, nietig tussen de bomen

April 1965 Tuinwerkers, nietig tussen de bomen

Zomer 1965 Rookpauze op wandeling van 1e jaars filosofen.

Zomer 1965 Rookpauze op wandeling van 1e jaars filosofen. Vlnr Paul Janssen, Simon Kuyten, Harry Horsten, Ton Habets, Frans Luiten, Kees v.d. Berg.

image012Op dezelfde wandeling. Picknick aan het Ven van Wintelre.

Op dezelfde wandeling. Picknick aan het Ven van Wintelre. v.l.n.r Kees v.d. Berg, Frans Luiten, Jan Hoppers, Jan van Winden

Juli 1965 Het scholastieken elftal.

Juli 1965. Het scholastieken elftal. Gehurkt v.l.n.r. Willy Dieker (Didi), Jo Frissen, Jan Hoppers, Kees Smit, Frans Luiten, Jacques Maas. Staand v.l.n.r. Jos Goris, Frits Janssen, Franz Walter Darpe, Kees v.d. Berg, Drè Römkens, coach Piet Derks

Kerstvakantie 1965 Schildersploeg verft slaapzalen (ook de vloer?) van seminarie in Rheyt, Duitsland.

Kerstvakantie 1965 Schildersploeg verft slaapzalen (ook de vloer?) van seminarie in Rheyt, Duitsland. v.l.n.r Harry Horsten, Chris van der Meyden, Kees v.d. Berg

Juni 1966 De inzet van fraters in de lokale voetbalclubs (waarmee na de zomer van 1965 was begonnen) had grote gevolgen voor de prestaties van die clubs.

Juni 1966 De inzet van fraters in de lokale voetbalclubs (waarmee na de zomer van 1965 was begonnen) had grote gevolgen voor de prestaties van die clubs. Hier het tweede elftal van Spoordonkse Boys dat kampioen werd, mede dankzij de fraters Paul Janssen (hurkend, uiterst rechts) en Kees v.d. Berg en Franz Walter Darpe (staand 3e en 4e van links)

Donderdag 7 juli 1966 Picknick aan het eind van het studiejaar

Donderdag 7 juli 1966 Picknick aan het eind van het studiejaar. Ook een dag van afscheid, want velen beleefden de laatste dagen van hun seminarietijd. Klassen vielen uit elkaar. Tweede jaar filosofie bracht de dag door bij de blokhut van de verkenners in Middelbeers. Rechts vooraan in de veldkeuken: Gijs v.d. Berg. Achteraan staand: Simon Kuyten. Daar tussen in v.l.n.r. Paul Janssen, Jan van Winden, Kees v.d. Berg, Harry Horsten, Frans Luiten, Piet Loonen, Martin Heylen

7 juli 1966 Aan het eind van de dag van afscheid met flinke pas de toekomst in.

7 juli 1966 Aan het eind van de dag van afscheid met flinke pas de toekomst in. V.l.n.r. Simon Kuyten, Paul Janssen, Piet Loonen, Harry Horsten, Jan van Winden, Frans Luiten, Gijs v.d. Berg


Foto’s 1966 – 1968 uit ‘t fotoalbum van Gijs van den Berg

Zwemfoto is van 21 maart 1966. De kronieken vermelden het volgende. “Vrije dag om uit te blazen van het feest (20 maart was priesterwijding). Enkele heroïsche lieden (sic) Frans Luiten, pater Jean van Osch, Gijs van den Berg en Henk Kalter doken ’s middags in ons bassin op de hei.”

Zwemfoto is van 21 maart 1966. De kronieken vermelden het volgende.
“Vrije dag om uit te blazen van het feest (20 maart was priesterwijding). Enkele heroïsche lieden (sic) Frans Luiten, pater Jean van Osch, Gijs van den Berg en Henk Kalter doken ’s middags in ons bassin op de hei.”

Zomer van 1966 fietstocht naar het Oorlogsmuseum in Overloon (nu Liberty Park)

Zomer van 1966
fietstocht naar het Oorlogsmuseum in Overloon (nu Liberty Park)
Vlnr: Frans Roefs, Gijs van den Berg en Piet Loonen

Piet Loonen, Frans Roefs en Ed Faes,

Piet Loonen, Frans Roefs en Ed Faes,

Gijs van den Berg “gaat fanatiek op voor het artillerieschuttersdiploma”

Gijs van den Berg “gaat fanatiek op voor het artillerieschuttersdiploma”

9 september 1966 Ontgroening van waarschijnlijk de laatste lichting van het noviciaat bij de Paterskuil

9 september 1966
Ontgroening van waarschijnlijk de laatste lichting van het noviciaat bij de Paterskuil

image034image035 image036Oirschotse Fietszesdaagse – laatste avond 14 november 1966image011 image012image037Gijs van den Berg: “Het krantenartikel doet alsof het een groot succes was. Sportief gezien wel maar er kwamen veel te weinig bezoekers. Het hele circus heeft ook nog een paar avonden in Spoordonk gestaan, daar was ook niet veel volk, die toegang wilde betalen voor de Tibetaanse vluchtelingen. Ze kwamen niet voor niets bij de “Paters” om deelnemers vragen want er was te weinig animo bij de Oirschotse wielrenners.
De foto’s zijn van de laatste avond. Als André Laurier en ik een bepaald koppel zouden verslaan dan zou een ander winnaar worden. En die hadden ons een fles jenever beloofd als we dat ook daadwerkelijk zouden doen. Dat lukte echter niet. Toen ik bijna mijn rondje afhad werd het helemaal zwart voor mijn ogen. André probeerde er nog wat van te maken maar we gingen met lege handen naar huis.” image038Priesterwijdingsfeest 1967image039

Deze twee foto’s zijn b.g.v. het feest van de priesterwijding van John van Oss, Henk Stoop, Jan van Assema en klasgenoten in maart 1967 Het feest was in de voormalige studiezaal, die in het najaar van 1966 omgetoverd was tot een recreatiezaal met schuifwanden.

Deze twee foto’s zijn b.g.v. het feest van de priesterwijding van John van Oss, Henk Stoop, Jan van Assema en klasgenoten in maart 1967
Het feest was in de voormalige studiezaal, die in het najaar van 1966 omgetoverd was tot een recreatiezaal met schuifwanden.

Kampvuur 12 januari 1968

image021Gijs van den Berg “Het kampvuur was op 12 januari 1968. We hadden er een vergunning voor aangevraagd. Alleen had de ambtenaar nog niet door dat onderhand 1968 was. Het was de koudste nacht van die winter, later hoorde ik dat het die nacht 21 graden had gevroren.*) Ik herinner me nog dat het bladstil was en je alles heel goed kon horen.’s Avonds laat vertrokken we in groepjes voor de nachttocht door de sneeuw. De route was dezelfde als die van een paar jaar eerder, dus over de Baest en via Middelbeers en ’s Herenvijvers naar het voetbalveld bij het Paterskuiltje.
Onderweg hadden we wat gegeten bij een boerderij en in een verkennershut. Op de hei bij dat enorme kampvuur heb ik nog pannenkoeken gebakken. Ik moest mijn gezicht beschermen tegen de hitte.
We hoefden niet zoals eertijds vóór 12 uur in het klooster terug te zijn. Om 4 uur gingen we eens kijken hoe ons bed er bij lag en het bleef de hele zaterdagmorgen opvallend stil “
*) Nagekomen bericht betreffende die -21 graden. Ik (Gijs) vroeg me nog even af of dat wel klopte. Ja dus vlg. de historische gegevens van het KNMI. Ik keek bij 12 januari 1968 toen vroor het die nacht in Eindhoven –17.5 en in de nacht van vrijdag op zaterdag -21.7 bij een windsnelheid van 2 Bft en een relatieve luchtvochtigheid van 87%.

Kampvuur op de Paterskuil op 12 januari 1968

Kampvuur op de Paterskuil op 12 januari 1968

Deze foto is van oktober 1968. Links op de foto is nog een zuster van de Dochters der Wijsheid ( Soeurs de la Sagesse) te zien. Een groep van 4 zusters “deden de keuken” , ik dacht dat ze in de zomer van 1967 kwamen.

Deze foto is van oktober 1968. Links op de foto is nog een zuster van de Dochters der Wijsheid ( Soeurs de la Sagesse) te zien. Een groep van 4 zusters “deden de keuken” , ik dacht dat ze in de zomer van 1967 kwamen.


‘Waardeloos kennen we niet, dit geldt voor spullen en mensen’ Gijs van den Berg