Gebedje

Het uurgebed der broeders

Gijs van den Berg in een e-mail op 2 augustus 2007

Gisteren ben ik een hele dag bij Gerard Heynen (br. Grignion) in Meerssen op bezoek geweest. Het was een hele leuke dag, met bezoek aan Vroenhof en br. Leo en een uitgebreide wandeling door Meerssen en omgeving.

Laatst was ik bij de begrafenis van Br. Aloysius geweest en ze hadden dat erg op prijs gesteld. Op de vraag van Gerard en zijn vrouw waarom ik daar dan naar toe was gegaan, zei ik dat de broeders op Beresteyn altijd zo’n indruk op me hadden gemaakt met hun dagelijkse gebeden. Zo opeens stopten ze met hun werk, werden de machines in de timmerwerkplaats uitgezet en namen dan de tijd voor gebed. Als 12 jarige maakte dat op mij grote indruk. Het brevieren van de paters zag je natuurlijk ook wel, maar dat kende ik al van de pastoor van ons dorp.

Toen ik dat zo zei wist Gerard spontaan nog een gebed uit die tijd op te zeggen. Ik wil je dat niet onthouden en misschien is het iets voor de website. Het ging als volgt:

Houd moed mijn ziel
De tijd gaat voorbij
De eeuwigheid nadert
Laat ons nu leven
Zoals wij verlangen
Geleefd te zullen hebben
Bij het uur van onze dood.

Wel mooi hé ? Elke dag van de week was er een ander gebed, dat elk uur werd gezegd. En dat eindigde altijd met bovenstaand gebed. Vandaar dat hij dat nog zo goed wist.